Din varukorg är tom.

Contact us

Är hunden alltid hungrig?

 Verkar det som om din hund alltid är hungrig? Ibland känns det som om våra fyrfotade vänner skulle kunna äta hur mycket som helst. Ofta faller det inom ramen för det naturliga och är inget att oroa sig för.

1. Ta reda på hundens verkliga näringsbehov

För att hantera din hunds hunger behöver du först ta reda på dess näringsbehov. Faktorer som avgör är hundens ras och storlek, vikt, ålder, aktivitetsnivå och hälsotillstånd. Utgå från näringsbehovet när du bestämmer hur mycket mat din hund ska få i sig varje dag.

2. Skaffa rutiner

Åsikterna går isär om hur många gånger om dagen hunden bör äta. De flesta experter tycker att två till tre måltider är rimligt men det finns de som matar hunden en eller fyra gånger om dygnet också. Det viktiga är att skaffa en rutin. Hundar gillar rutiner generellt sett. Att alltid ge hunden mat på samma tid på dygnet hjälper att tygla hungern. Det viktiga är att utgå från det totala näringsbehovet och sedan fördela det över de olika måltiderna. Om du ger hunden mat på kvällen får den måltiden gärna vara lite mindre än de övriga.

3. Håll koll på familjen

Rutiner är bra men om andra familjemedlemmar ger hunden mat lite då och då bryts rutinerna. Vem tycker inte det är trevligt att se en glad hund glufsa i sig ett extra kex eller en bit mat vid matbordet? Vänj hunden att det inte finns något extra att få mellan måltiderna och berätta för övriga i familjen hur viktigt det är att hålla sig till de reglerna. Som bonus slipper ni kanske tiggeriet vid bordet.

4. Skilj på hunger och matglädje

Även om du ger hunden tillräckligt med mat kan den komma att böna och be om lite mer. Det är helt naturligt och innebär inte i sig att hunden behöver ha mer mat. Försök att inte ge efter. Det straffar sig i längden. Hunden blir bara tjockare och så lär den sig att det lönar sig att tigga. Om du använder mat som belöning kan det vara bra att försöka ersätta den med annan positiv feedback, helt eller delvis.

5. Skaffa äta sakta-matskål

Stimulera hunden att äta långsammare genom att skaffa en äta sakta-matskål. Den fungerar som en utmaning där hunden får anstränga sig lite för att få i sig maten. Det drar ner på tempot. Precis som för människor är hetsätning ohälsosamt. När maten slukas hinner mättnadskänslan inte infinna sig.

 

Lämna en kommentar

Notera att kommentar behöver bli godkända innan de visas.