Din varukorg är tom.

Contact us

Hur man byter hundfoder

Att byta foder till en hund kan vara en jobbig upplevelse för hunden, såväl som för dess människa. Ibland är det dock ett nödvändig process man behöver ta sig igenom. Det kan till exempel handla om att man behöver byta från valpfoder till unghundsfoder, eller att byta helfoder från ett hundfoder till ett annat. För att underlätta övergången från det nuvarande hundfodret till det nya finns det några saker man kan tänka på för att göra det så smidigt som möjligt! I den här artikeln kan du läsa om några saker du kan göra för att underlätta för din hund vid foderbyte.

Varför behöver man byta hundmat?

Det finns flera anledningar till att man behöver byta foder, och en vanlig orsak är att hunden helt enkelt behöver en annan fodersammansättning än den som är i det befintliga fodret. Detta kan bero på förändrat energibehov hos hunden eller handla om att man upptäcker att hunden är känslig för, eller mår dåligt av, någon ingrediens i fodret.

Att byta hundfoder så smidigt som möjligt

När det kommer till att byta hundfoder så smidigt som möjligt handlar det ofta om att låta det ta den tid det tar, och låta förändringen ske stegvis. Om man byter foder direkt från ett hunden är van vid till ett helt nytt kan hunden må dåligt och bli sjuk. Anledningen till detta är att tarmfloran hos din hund är skapad av fodret hunden har ätit länge, och vid ett nytt foder kan en annan tarmflora behövas för att hundens matsmältningssystem ska kunna bryta ner maten ordentligt. Bakteriekulturen behöver med andra ord byggas upp över tid för att hundens matsmältningssystem ska kunna ta hand om det nya fodret när man ska byta hundmat eller byta helfoder. Så, låt oss ta reda på hur man byter hundfoder!

När hunden ska börja äta ett nytt foder ska den alltid vänjas vid det. Du måste vänja hunden vid det nya fodret är att stegvis blanda nytt foder med det andra fodret som hunden redan äter. Det ska  göras genom att blanda 20 procent av nytt foder med det tidigare fodret i fem dagar, följt av att blanda 40 procent nytt foder med 60 procent tidigare foder i fem dagar, därefter blandar man 75 procent nytt foder med 25 procent tidigare foder i fem dagar och efter det kan man byta över till det nya fodret helt. Se till att maten alltid blandas ordentligt. Den här metoden förutsätter att hunden inte reagerar negativt på det nya fodret. Om hunden skulle börja kräkas, få diarré, bli förstoppad eller få andra problem bör man ta det ännu långsammare. Var alltid uppmärksam på hundens signaler och agera utifrån dessa.

Om du har tänkt byta från torrfoder till färskfoder kan du göra det genom att blanda i lite av färskfodret i torrfodret när hunden äter. Detta fungerar bra om hunden äter på regelbundna tider, och kan fungera sämre om hunden har sin mat ståendes under dagen. Om hunden har sin mat ståendes är det förmodligen bättre att den fortsätter att äta torrfoder, alternativt att blötfodret bara får stå framme kortare stunder. Hur man byter hundfoder i motsatt riktning, från färskfoder till torrfoder, är med samma metod – fast tvärtom. Du blandar helt enkelt i torrfoderbitar i färskfodret och låter hunden vänja sig stegvis vid det nya fodret.

Lämna en kommentar

Notera att kommentar behöver bli godkända innan de visas.