Varför har hundar dålig andedräkt?

Alla hundar har mer eller mindre dålig andedräkt, men det finns en skillnad på dålig och sjukligt dålig. Om du märker att din hund luktar extra illa i munnen, så kallad halitosis, kan det bero på att hunden har ätit något dåligt eller att bakterier har fastnat i svalget eller på tungan. Det kan också vara på grund av andra medicinska problem.

Olika sjukdomar som kan orsaka dålig andedräkt hos hundar

Några exempel på sjukdomar kan vara olika njurproblem, tumörer och i sällsynta fall kan det även bero på att hunden har en nervsjukdom och inte kan svälja sin mat ordentligt.  Hunden kan även ha mag- och tarmproblem så som magkatarr, infektioner och magsår som kan påverka andedräkten, liksom tandproblem så som tandsten, inflammerat tandkött, tandlossning, skadade och inflammerade tänder.

Vad kan man göra åt problemet?

En grundläggande sak är att borsta hundens tänder - helst dagligen. Det finns tuggpinnar speciellt tillverkade för att förebygga tandproblem som även förebygger dålig andedräkt. Några råvaror som kan förbättra din hunds andedräkt är persilja och morötter. Något många inte tänker på är att byta hundens dricksvatten ofta, då det samlas damm om det får stå framme för länge som kan ha påverkan på andedräkten.

Hos veterinären

Vad händer hos veterinären? Om du uppsöker veterinär på grund av misstanke om problem relaterat till ovanligt dålig andedräkt, kommer veterinären att genomgå en undersökning av tänder och munhåla. Ibland görs även tandröntgen, vilket ofta kräver att hunden sederas eller sövs.

Inte alltid ett problem

Det är viktigt att tänka på att hundar inte äter samma sorts mat som vi människor och därför luktar andedräkten naturligt mindre bra. Med god kost och regelbunden tandborstning kommer du och din hund långt.

God Kost

Även god kost är viktig för att förebygga tandproblem och dålig munhygien. Var uppmärksam på om din hund har tandsten, då det behöver rengöras hos veterinär med jämna mellanrum. Vi tillverkar 100% naturlig hundmat utan onödiga tillsatser vilket främjar en sund munhälsa! I vårt sortiment hittar du bland annat torrfoder, våtfoder, valpfoder, vuxenfoder, hundfoder för känslig mage samt hundgodis. Du beställer enkelt ditt hundfoder online och får det levererat direkt hem till dörren inom 2-3 dagar i hela Sverige.

'