Din varukorg är tom.

Contact us

Hundars dåliga andedräkt - vad skapar den och vad kan man göra för att förbättra den?

När en hund har dålig andedräkt kallas det för halitosis, har hunden dålig andedräkt kan en av anledningarna vara så att hunden ätit något som luktar illa, som bland annat djuravföring och rutten mat. Det kan även bero på bakterier som fastnat i svalget, tungan och andra medicinska problem.

Olika sjukdomar som kan orsaka dålig andedräkt hos hundar

Några exempel på sjukdomar kan vara olika njurproblem, tumörer och i sällsynta fall kan det även bero på att hunden har en nervsjukdom och inte kan svälja sin mat ordentligt.  Hunden kan även ha mag- och tarmproblem så som magkatarr, infektioner och magsår. Hunden kan ha tandsten, inflammerat tandkött, tandlossning, skadade och inflammerade tänder.

Men vad kan man göra åt detta problem?

För att förebygga många utav problemen är det bra att borsta hundens tänder dagligen, det finns även munvatten speciellt anpassat för hundar, kan man hitta tuggpinnar speciellt tillverkade för att förebygga tandproblem och på så sätt förebygger det även dålig andedräkt.  Några saker som är bra mot dålig andedräkt är persilja, morötter och även äppelcidervinäger utblandat med vatten. Något många inte tänker på är att om man inte byter ut hundensvatten ofta, samlas det damm vilket lätt kan orsaka dålig andedräkt.

Även bra kost är viktig när man ska förebygga tandproblem och dålig hygien. Du kan även se till så att din hund inte äter något olämpligt, olämpligt att äta är bland annat ruttenmat, dödadjur och andra djurs avföring. Är hundens mun inflammerad, är det viktigt att hålla munnen ren och torr för att bakterierna inte ska fastna och ge ifrån sig dålig andedräkt.

En hund med tandsten kan behöva en mer noggrann tandrengöring, i mellan varven, något som kan göras lätt hos veterinär.
Om hundens andedräkt luktar väldigt starkt kan det bero på en sjukdom, det är därför viktigt att besöka veterinären.

Hos veterinären

Ja vad händer hos veterinären? Veterinären kommer att ställa frågor till hundens ägare, se om hunden äter och tuggar ordentligt troligen kommer hunden att sövas för att veterinären sedan ska kunna genomgå en undersökning utav hundens tänder och munhåla ofta görs en tandröntgen.

Förhoppningsvis behövs bara en ordentlig rengöring, skadade och inflammerade tänder dras ut och ibland behövs antibiotika.
Om problemet är en godartad tumör så opereras den bort, är det en elakartad tumör, kommer veterinären att berätta vad som kan göras.
De flesta nervskador är tyvärr ofta svåra att rätta till och ibland är tyvärr det enda alternativet avlivning.

Inte alltid ett problem

Även om hundens andedräkt inte luktar så som man vill att den ska lukta så behöver det egentligen inte ligga något problem bakom.  Det är viktigt att tänka på att hundar inte äter samma sorts mat som vi människor, därför är hundens andedräkt inte som människans och kan därför ibland lukta mindre gott.

Lämna en kommentar

Notera att kommentar behöver bli godkända innan de visas.