7 tips för en gladare kontorshund

Det blir allt mer populärt med arbetsplatser som har en kontorshund. Det finns studier på att en liten ”office dog” kan minska stressen på arbetsplatsen. Folk samarbetar bättre och välbefinnandet ökar. Samtidigt finns det människor som inte kan tänka sig ett kontor för hund. Kontor som väljer att ha kontorshund eller tillåter de anställda att ta med sig sina fyrbenta vänner till jobbet måste ha tydliga riktlinjer så att alla blir glada.

Men vad tycker hunden egentligen? Vi listar 7 tips för att kontorshunden ska vara glad på jobbet.

1. En tydlig policy på arbetsplatsen

Det är viktigt att hunden inte orsakar några konflikter på arbetsplatsen. Om det uppstår problem påverkar det alla, inklusive hunden. Resultatet blir osämja och stress för alla inblandade. Detta undviks genom en tydlig policy. Google har en speciell hundpolicy till exempel. Det kan handla om hur hunden ska skötas och i vilka utrymmen den får vistas.

2. Utse en hundansvarig

Om det är du som är husse eller matte är saken redan avklarad. Utifall hunden tillhör arbetsplatsen behöver det finnas en person som kan axla ansvaret för den. Den som är hundansvarig måste givetvis vara van vid hundar och kunna bedöma hur kontorshunden mår. Hunden visar tydligt om den mår dåligt, om den är rädd eller stressad. Det är viktigt att läsa av sådana signaler tidigt så att åtgärder kan vidtas. Alla hundar har vissa gemensamma uttryckssätt men de är alla individer som, precis som människor, har olika behov. Den hundansvarige måste känna till kontorshundens beteende och temperament. Självklart måste hunden också rastas!

3. En egen plats

Det kan bli stressigt på en arbetsplats – även för en kontorshund. Därför bör hunden ha en egen liten hörna där den kan dra sig undan om det blir för intensivt. En egen korg är en självklarhet.

4. En väluppfostrad hund

Hunden måste känna sig trygg på arbetsplatsen. En hund finner trygghet i rutiner och när den känner till reglerna. Grunden för denna trygghet läggs i uppfostran. Därför är en glad office dog en väluppfostrad hund. Hunden måste också få tid att vänja sig vid kontoret. Allt behöver inte ske på en gång. Det kan vara bra att introducera hunden gradvis till sin nya miljö.

Bjud på smarrigt hundgodis!

Kontorshunden kommer att trivas och bli tryggare om den får en positiv känsla kopplat till miljön. Se till att det finns hundgodis som hunden kan få smaka på jobbet, det kommer att öka chansen att den trivs. Varför inte beställa några påsar av en av våra mest populära godissorter - Grass-fed Ostrich.

 

5. Disciplinerade medarbetare

Det handlar inte bara om att hunden ska vara väluppfostrad. Medarbetarna måste känna till reglerna också. Om alla har olika regler för hunden och om vissa ger den mat mellan måltiderna trots att det är förbjudet rubbas balansen.

6. Avgränsa vissa platser

Gör det lätt för hunden att veta var den får vistas. Ofta vill man till exempel inte att kontorshunden ska få tillgång till kök, matsal eller konferensrum. Genom stängda dörrar eller barngrindar får hunden en naturlig gräns som är lätt att respektera.

7. En bra djurförsäkring

Glöm inte att er kontorshund måste vara försäkrad också. Det kan hända mycket på ett kontor. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att hunden har en försäkring så att det inte blir en fråga om vem som bär ansvaret. Tryggt för hunden och tryggt för de anställda!

'